Zaltbommel XXL Stadskasteel, Nonnenstraat 5, 5301 BE Zaltbommel 2 en 3 september 2023
Rossem zonJPGWaard Art   
Atelier bij mij thuis. Molenstraat 8 4064 EG Varik
30 september en 1 oktober 2023 

Expositie "Open Atelier"


DE PLUK 

Rijksstraatweg 24  Geldermalsen.

Expositie 10 juni tot 30 juni 2023  


Stichting Kunst en Cultuur Geldermalsen heeft een bijdrage geleverd aan de uitgave van "Achter de wolken" Dik Kusters, een leven lang liefde voor het landschap, geschreven door Fred Eggink (journalist van de Gelderlander)
Uitgegeven door Emjee
Masters of watercolor 


Pieterskerkgracht 9a Leiden 27 mei t/m 11 juni 2023. 
Ik doe meejpg

River lights Gemengde aquareltechnieken 50x70 cm


Ode aan de Linge 


 Heemtuin Geldermalsen.  Thema: Hemeltuin.
Twee dagen: 28 en 29 mei 2023

"Titel: "Elfen laantje in de Heemtuin"
Marechaussee museum Weeshuiswal 1 Buren (GLD)


SCHILDERIJEN VAN DIK KUSTERS

In de museumgangen hangen tot en met 30 mei 18 schilderijen van Dik Kusters.

Dik Kusters (1952) legt graag de schoonheid van het Waallandschap vast. Vanwege het fascinerende spel tussen land, licht en water, maar ook omdat hij ‘de laatste restjes’ wil vereeuwigen.

In de museumwinkel kun je zijn boek “Achter de wolken” kopen voor € 25,

https://www.marechausseemuseum.nl


Achter de Wolken: 20 december '22 tot 24 februari '23
Regionaal Archief
J.S. de Jongh Plein 3
Tiel


Van december tot eind februari exposeerde de Betuwse kunstenaar Dik Kusters zijn werk bij het RAR. Dik maakt vooral aquarellen van Betuwse landschappen. De expositie was ter ere van zijn 70ste verjaardag en de uitgave van het boek  "Achter de Wolken" geschreven door Fred Eggink.  Een biografie . Het RAR heeft ook 1 van zijn werken gekocht en opgenomen in de collectie. "de Brug van Bommel" .(Martinus Nijhoffbrug")

Ode aan de Linge:Heemtuin Geldermalsen  4 en 5 juni 2022

 "Kek naor ou ège"

Fabriano in Aqiarello 2022: Fico Center Bologna Italië, 12 t/m 14 mei 2022
Via Paolo Canali, 8
40127 Bologna BO

Tussen vele acquarellisten van over de hele wereld, en vijftien Nederlandse acquarellisten, hangt ook dit werk "Winter weather"; in Bologna, Italië
Nationale Kunstdagen: Next Level – Evenementenhal Gorinchem, 6 en 7 november 2021

Franklinweg 2

44207 HZ Gorinchem

Dik neemt deel aan de 11e editie van de Nationale kunstdagen - samen met 150 andere kunstenaars.

Kunstrondje XXL: Museum Stadskasteel Zaltbommel, 4 en 5 september 2021 

Nonnenstraat 5

5301 BE Zaltbommel

Tijdens het Kunstrondje XXL exposeren keramiste Marianne Grim en aquarellist Dik Kusters bij Museum Stadskasteel Zaltbommel.

Schoonheid aan de waal: Museum Stadskasteel Zaltbommel, 4 september t/m 31 oktober 2021

Dik wil met zijn werk nog iets van dat oude rivierlandschap laten zien. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn werk en is lid van een aantal kunstenaarsverenigingen, waaronder de International Watercolour Society. In september en oktober tonen wij een selectie van zijn werk in het Museumcafé.


Tijd en evenwicht: 26 en 27 september 2020

Kerk Heesselt

Kerklaan 6
4063 CV Heesselt


Een expositie van zeven kunstenaars in Kerk Heesselt, te weten Nellie de Mulder, Maud Akkermans, Patrick van Raalten, Cor Litjens, Ad Arma, Hans Vernooij en Dik Kusters.
Evenwicht in kleur, klank en ritme

Expositie in de oude school Elke zondag in juli 2020   

Waalbandijk 10 - 12 

Varik

Dik legt als rasechte Betuwenaar graag de schoonheid vast van wat nog over is van de oorspronkelijke Betuwse uiterwaarden. Met name het wassen en afnemen van het hoge water in de wintermaanden maakt de interactie tussen land, licht en water van het rivierenlandschap tot een adembenemend schouwspel.
Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door Stokerij Lubberhuizen.
Achtergronden bij het werk en deze expositie zijn onlangs in de Gelderlander gepubliceerd.


Galerie de Tuinkamer: 23 augustus t/m 12 oktober 2019 

Wilsonstraat 61
2131 PM Hoofddorp

Het rivierenlandschap is Dik Kusters aan het hart gebakken. Met name het wassen en afnemen van het hoge water in de wintermaanden maakt de interactie tussen land, licht en water van het rivierenlandschap tot een adembenemend schouwspel. Om deze wisselende vergezichten vast te leggen ontwikkelde hij zijn eigen spattechniek. Op speelse wijze geeft hij een bijzondere impressie van een landschap dat constant aan verandering onderhevig is.
Ode aan de Linge:  8 t/m 10 juni 2019 

Heemtuin Geldermalsen.

De Waterspieghel: Iedere rivier verdient een ode. Rivieren van de regio hebben het land vormgegeven. Met het stijgen van het water heeft het resten nagelaten. De vorm van het landschap is dus afhankelijk van de waterspiegel - zowel in ontstaan als in de toekomst. Bij Ode aan de Linge heb ik de waterspiegel willen visualiseren door spiegels in een organische vorm te snijden en laten drijven als een waterspiegel.

"De Betuwe bloeit" 5 mei manifestatie 2019

Kerk Heesselt, 

Kerklaan 6 Heesselt


Uit de bloesem komt het zaad wat zich uitstrooit.
Mijn boon met zaad wat zich uitstrooit als metafoor voor de vrede.
“ Wie vrede zaait zal vrede oogsten”.


Fabriano in Aquarello: 25 t/m 29 april 2019

Kunstconventie in Fabriano, Italië; (IWS)International watercolor society

"Itinerante Fabriano in Aquarello" 2019 (Rondreis van 70 werken door Italië  waaronder "Destination")Destination


Alles uit het atelier - expositie: 13 december 2018 tot en met 7 januari 2019
Zinder
Rechtbankstraat 1
4001 JR Tiel

Dit is een gezamenlijke expositie met kunstenaarsvereniging Werkplek.


Kunst onder de Bomen 22 april tot en met 3 juni 2018

Waar: Kaasboerderij Heileuver (ingang expositie)
Dalmsholterdijk 17
Kunst gaat de interactie aan met de natuur.

De expositie is een verrassende zintuiglijke ontmoeting met kunstobjecten in de natuur; schoonheid, zon, licht, donker, bomen, wind regen, mos, geur van aarde, stilte, aanraken, doorkruipen, ritselen, verstoppen; alles doet mee aan een onvergetelijke ervaring
Ode aan de LingeKunstmanifestatie  17 juni t/m 22 juni 2018
 Lingepark
Achter 't Veer
Geldermalsen

Het Lingepark is een in English Style ontworpen wandelpark met uitzichten op Linge, watertoren, brug en kerktoren. In de toekomst kan dit unieke park onderdeel worden van een gevarieerd "Lingerondje". Een wandelroute die via de Heemtuinen-Koppelsedijk-Trichtse voetpad-Spoorbrug-Lingedijk nu al te belopen is. Kunst is bij uitstek geschikt om een andere manier van kijken te bevorderen en kan daarmee de bijzondere beleving van de natuur in het buitenhart van Geldermalsen zichtbaar maken.
Tour de Waal 5 mei 2018
Kerk Heesselt
Kerklaan 6
4063 CV Heesselt


De kerk van Heesselt wordt omgetoverd tot ‘kunstoase’. Gerenommeerde kunstenaars Guusje Kaayk, Hans Vernooij, Darja Vos, Soraya van Houwelingen en Dik Kusters tonen hun visie op vrijheid. Ook zullen kunstwerken van de overleden initiatiefneemster van Tour de Waal, Joyce Bloem, getoond worden. Schrijvers en dichters Marion Bloem (zus van Joyce Bloem), Jannie Regnerus (o.a. schrijfster van het boek Nachtschrijver), Thom Ummels en Marcel Vaandrager zullen voordragen uit eigen werk. Dit alles wordt omlijst door musici Bert van den Brink (orgel), Alan Purves (slagwerk) en Corrie van Binsbergen (jazzgitarist). Rond 12:00 uur gaat de Tour de Waal bij de kerk van start met klokgelui en een toespraak van burgemeester Harry de Vries. De hele middag is de kerk open en kan de toren beklommen worden. Fietsroutes liggen in de kerk. Oranje linten leiden van het kerkje naar de theetuin River Lounge. Vandaar kun je opstappen op de pont naar Rossum.


Nationale kunstdagen 11 en 12 november 2017

Waar: Beursfabriek
Symfonielaan 5
3438 EX Nieuwegein

Bij uw bezoek aan de Nationale Kunstdagen geniet u van kunst van ruim 200 kunstenaars. Niet alleen schilderijen zijn goed vertegenwoordigd: U vindt ook sieraden, textielkunst, brons, keramiek, fotografie en nog veel meer. Er is dus voor ieder wat wils!
3 x 3 Heesselt

Waar: Kerk Heesselt
Kerklaan 6
4063 CV Heesselt


Cultureel centrum Kerk Heesselt

Wanneer: 23 en 24 september 2017

Cultureel centrum Kerk Heesselt heeft kunstenaarsgroep 3x3 Heesselt bereid gevonden om in diverse kunstuitingen hun visie te geven op kerk en omgeving

 


De groep is een gelegenheidssamenstelling die op een speciale manier tot stand is gekomen. Drie kunstenaars uit de directe omgeving hebben elk een kunstenaar van buiten de Betuwe gevraagd die vervolgens weer iemand anders uitnodigde. Met als resultaat 3x3 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de kerk in Heesselt.
Art Eindhoven: 8 en 9 april 2017
Waar: Klokgebouw 50

Strijp-S

Openingstijden: 12:00 - 17:30


Art Eindhoven is in meerdere opzichten een unieke beurs. Een beurs met een rijk scala aan kunstwerken, een breed spectrum van kunst in grote verscheidenheid: schilderijen, beelden, foto's en veel meer. En dat alles in prachtige uitvoeringen en veel toegepaste technieken.
Bij uw bezoek heeft u ook gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U zult genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën.
Verder kunt u ook genieten van de muziek van saxofonist Rob Lamme. De catering is het hele weekend in handen van Culinice catering.


Aan het oog onttrokken  4 november 2016 t/m 20 januari 2017: 

Regionaal Archief Rivierenland
J.S. de Jongplein 3
Tiel

In samenwerking met kunstenaarsvereniging "werkplek en het archief" wordt er in het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) de expositie 'Aan het oog onttrokken' georganiseerd.
Voor deze expositie heeft Dik Kusters het beeld De slacht gemaakt, met de volgende begeleidende tekst:

In mijn jeugd was thuis slachten van een varken of koe de meest normale zaak van de wereld. Huis aan huis werd er in Ophemert geslacht. Op de dag van de slacht werd er water gekookt en dan werd het varken uit zijn hok gehaald. Een dag eerder was het varken gekeurd op een eventuele ziekte. Vervolgens werd er met een z.g. schietmasker eerst een slagpen tussen de ogen van het varken geschoten. Dit verdoofde het varken zodat vervolgens zonder gegil en problemen de halsslagader doorgesneden kon worden.
De volgende klus was het schoonmaken van het geslachte varken. Als dat klaar was, werd het varken met de kop naar beneden aan een ladder gebonden en dit geheel werd dan rechtop gezet. En dan werd het vlees nogmaals gekeurd en verwerkt. De botten en resten verdwenen op de mestvaalt. In de herfst werd de moestuin gemest uit die mestvaalt en daarmee kwamen de botten in de grond terecht. De resten werden teruggegeven aan de aarde en aan het oog onttrokken. Die botten vind ik nu, jaren later, terug wanneer ik mijn moestuin omspit.


Dit beeld was te bezichtigen tijdens de expositie in het RAR en te koop in polystyreen of brons. Informatie hierover kunt u opvragen via de contact pagina. Via deze weg kunt u ook een verzoek doen het beeld alsnog te bezichtigen.


Thuis is waar je hart ligt 
 8 december - 23 (en 30) december 2016

Waar: Het Klooster Tiel
Sint Agnietenstraat 26
4001 NB Tiel

Opening: 9 december 2016 om 15:30

Opening door dhr. D. van Oosteren

In samenwerking met leerlingen van de ISK (de Internationale SchakelKlas van het RSG Lingecollege) wordt er in Het Klooster in Tiel een expositie ingericht. In de voorruimte zijn twee beelden van Dik Kusters  gebruikt

mony makes the word go roundJPG

Money makes the world go round.

Hebzucht is groter dan rechtvaardigheid

KlankJPGOpgesloten gedachten

Het woord is sterker dan de macht de dingen

Kunst in CHS

Waar: CHS Solutions for Controle Information B.V.
Regulierenring 4
Bunnik

21 april 2016 tot april 2017

Bij de kunstexpositie van CHS Solutions for Controle Information B.V. hangen deze drie werken van Dik Kusters.


Bewolking boven de uiterwaarden

Rivier boten 

LenteZon

In Kunst Verbonden 2016

Wanneer: 22, 23, 29 en 30 oktober 2016

Kunstenaarsvereniging Werkplek

De opening wordt verricht door de dichter Harmen Holwerda, onder muzikale begeleiding van Annelies van Sterkenburg. Dit zal gebeuren op 22 oktober 2016 om 15:00. Zoals uit de titel mag blijken is dit een expositie waaraan meerdere kunstenaars deelnemen.

Waar: De Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 4
Culemborg

Kerk in Heesselt 30 september ('s avonds), 1 en 2 oktober 2016


Tijdens en net na het jaarlijkse WaardArt event in de gemeenten Neerijnen en Geldermalsen exposeerde Dik Kusters enige werken in de kerk in Heesselt.

Waar: de Kerk in Heesselt
Kerklaan 6
4063 CV Heesselt

Expositie Grote Kerk Elst (Gld)


Rivieren en uiterwaarden - spattechniek

15 mei - 14 augustus 2016

De St. Maartenskerk is met zijn grote geschiedenis een interessante plaats om te exposeren.
In de prehistorie was er op de plaats van het kerkgebouw een openluchtheiligdom van de Bataven. In de Romeinse tijd stonden er twee Romeinse tempels: de Tempels van Elst uit de eerste eeuw na Chr. Onder en om de kerk bevinden zich nog overblijfselen die men desgewenst met een gids kan bezoeken. In de zijbeuk van de kerk is een museale expositieruimte ingericht met opgravingen.