Home Werk Exposities Over Dik Contact Schilderijen Grafisch Ruimtelijk werk Wenskaarten

Het beeldende oeuvre van Dik Kusters

Hieronder ziet u een greep uit beelden van de beeldend kunstenaar Dik Kusters. Ieder beeld is doorweven met metaforen, en Dik is meer dan bereid deze nader toe te lichten. Een deel van deze toelichting vindt u op deze site.
De (onverkochte) werken hieronder zijn te koop. Neem contact op voor meer details. Dik werkt ook in opdracht, en sommige van de hieronder getoonde werken zijn als zodanig gemaakt.


Ode aan de Linge 2021

De spiegel en vooral het spiegelbeeld, verandert met het moment. Slakkenhuizen zijn al millennia vast van vorm. Twee werelden in één. "Spiegel aan de tijd." Een videopresentatie van dit beeld staat hier.


Toekan

Corsoclub Neerijnen won met het ontwerp van Dik Kusters en John van Beem de publieksprijs 2017. Van der Valk heeft dit beeld gekocht en is begeleid door Dik in polyester gezet.

Afwerking, structuur en kleur is door Dik vervolgens verzorgd.


Ode aan de Linge

De Waterspieghel

Iedere rivier verdient een ode. Rivieren van de regio hebben het land vormgegeven. Met het stijgen van het water heeft het resten nagelaten. De vorm van het landschap is dus afhankelijk van de waterspiegel - zowel in ontstaan als in de toekomst. Bij Ode aan de Linge heb ik de waterspiegel willen visualiseren


Kunst onder de bomen

Het bos dat ik zie is een geregisseerd bos. Bomen keurig op een rijtje en onderhouden. Dat onderhoud is nodig want zonder onderhoud gaat het bos vooral zijn eigen gang, in relatie tot de jaargetijden. Het bos vervalt en er komt volledige willekeurig gevormde natuur voor terug in plaats van het door ons gewenste bos onder architectuur. In een ijzeren discipline ruimt de natuur alles op en brengt de omgeving terug in zijn originele staat, passend bij het klimaat.

Toeval.

De wetten in ons universum luisteren idioot nauwkeurig en precies. Volgens wiskundig fysicus Klaas Landsman is dat toeval en is het interessant te bedenken waarom het zo absurd nauw luistert. In de kwantum wereld is alles ongewis, een tombola van mogelijkheden waarvan er één werkelijkheid wordt op het moment dat er gemeten wordt.

De kleuren van het licht zijn nauwkeurig samengesteld uit drie primaire kleuren. Rood, geel en blauw. Zonder dit fenomeen zien we geen kleur. De overgang tussen die drie kleuren noemen we secundair. Oranje, groen en paars (indigo, violet). De kleuren van de regenboog die we zien tijdens een regenbui met zon en een donkere wolkenlucht. Een absurd nauwkeurige wet uit het universum.
Mikado is een spel van toeval. Zoals de vallende takken in het bos. Niet te regisseren maar afhankelijk van een andere natuurwet. Zwaartekracht!

In de natuur hangt alles samen. Toeval en werkelijkheid in kleur verbeeld.


5 mei

In het kader van Tour de Waal 2018, werd dit beeld 'Het Vrijw woord', getoond in de kerk van Heesselt.
'Het vrije woord' klinkt altijd. Je kunt de spreker opbergen, gevangen nemen en omwikkelen met prikdraad. Het heldere oprechte vrije woord klinkt altijd. Zo is vrijheid als een zandpad. Je moet er veel voor doen om het te begaan.


Ode aan de Linge - 2018

Het Lingepark is een in English Style ontworpen wandelpark met uitzichten op Linge, watertoren, brug en kerktoren. In de toekomst kan dit unieke park onderdeel worden van een gevarieerd "Lingerondje". Een wandelroute die via de Heemtuinen-Koppelsedijk-Trichtse voetpad-Spoorbrug-Lingedijk nu al te belopen is. Kunst is bij uitstek geschikt om een andere manier van kijken te bevorderen en kan daarmee de bijzondere beleving van de natuur in het buitenhart van Geldermalsen zichtbaar maken.


Ruimtelijk werk in brons

Dit beeld is gemaakt in opdracht van het ROC in Tiel.
Als afscheidgeschenk heeft voorzitter van de raad van bestuur van het "ROC Rivor" een beeld aangeboden aan de school met als titel "Aandacht en Ambitie".
Het beeld is in brons gegoten, 1.50 meter hoog, 1 meter lang en 70 cm breed.

Het beeld vertegenwoordigt een aantal uitspraken en beeldvormen rond leren en scholing, in samenhang met leerlingenuitstroom naar het bedrijfsleven en zijn omgeving.


En de heer die kiest een vrouw

In samenwerking met Marlene Thijssen heeft Dik in opdracht van Kunstenaarsvereniging "Werkplek" een ruimtelijk concept gecreëerd. De vormgeving is van Dik Kusters, het kleurenconcept is van Marlene Thijssen.


Betuwse Pronkers

Dik heeft ook meegewerkt aan het Kunstproject Betuwse pronkers 2010. Meer informatie daarover vindt u hier.